Betöltés folyamatban...
HIBA!
Ez itt most egy hibaüzenet.

Duális képzések szakmai, jogi és könyvelési információk

Duális képzések szervezése, kivitelezése, információk

Súgó

Súgó menüpontban a szakképzéssel kapcsolatban gyakran felmerült kérdésekre találhat a válaszokat. Ha a csoportok használatával nem találod, amit keresel, akkor a felső kereső segíthet ebben. A kereső a kérdések és válaszok tartalmában is keres.

Kérdés: KKV-k is részt tudnak venni? Saját munkavállaló szakképzését tiltja valami közintézmények esetén? Pld. kórházak, alapítványok, önkormányzatok, stb.

Válasz: A saját dolgozó képzése esetén a szabályozás csak foglalkoztatóról beszél, ezen kategórián belül nincs külön kitétel GFO szerint, tehát bármilyen foglalkoztatót érthetünk ezalatt, akire minden, a szakképzési szabályozás által megfogalmazott előírás vonatkozik. A korábbi, 2021. december 31-ig hatályos rendelkezések a Pp. 7. § 6. pontjában megjelölt gazdálkodó szervezet számára tették lehetővé az adókedvezmény érvényesítését, amely fogalomba beletartoznak egyebek mellett a költségvetési szervek, alapítványok, a helyi önkormányzat is. A Szocho tv.-be átkerült elszámolási szabályozás már ezt a fogalmat sem használja, általában a szociális hozzájárulás adónemből keletkezett adókötelezettség csökkenthető, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetésére törvény alapján nem köteles esetében az adókedvezmény adó-visszaigénylés keretében érvényesíthető.