Betöltés folyamatban...
HIBA!
Ez itt most egy hibaüzenet.

Duális képzések szakmai, jogi és könyvelési információk

Duális képzések szervezése, kivitelezése, információk

Súgó

Súgó menüpontban a szakképzéssel kapcsolatban gyakran felmerült kérdésekre találhat a válaszokat. Ha a csoportok használatával nem találod, amit keresel, akkor a felső kereső segíthet ebben. A kereső a kérdések és válaszok tartalmában is keres.

Kérdés: Ha egy társaság a szakképzési munkaszerződésnek megfelelő tartalommal módosított munkaszerződéssel foglalkoztatja és képzi saját munkavállalóját, akkor a szakirányú oktatás és a duális képzés szociális hozzájárulási adókedvezménye összeegyeztethető-e más bérjellegű támogatásokkal (pl. Vállalkozások munkaerő támogatása)?

Válasz: A támogatás feltételeit tartalmazó Hirdetmény a „Támogatás időtartama, mértéke” cím alatt a következőket tartalmazza: „A támogatás igénybevételével egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatására tekintettel – az adójogi jogszabályoknak megfelelően – az adókedvezmények (például a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény általi kedvezmények) is érvényesíthetőek. Ezen adókedvezmények mellett a támogatás egyidejűleg, ugyanazon személyre tekintettel a következők szerint vehető igénybe: a halmozódás eredményeképpen a bruttó támogatási intenzitás nem haladhatja meg a bérköltségek 100%-át a munkavállaló foglalkoztatásának bármely időszaka alatt.” Általánosságban elmondható, hogy a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye nem (vagy nem kifejezetten) a képzésben részt vevő munkavállaló után fizetendő szociális hozzájárulási adót csökkenti, tekintettel arra, hogy a szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő munkabér eleve mentes a szociális hozzájárulási adó alól. Másrészről a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményének alapja nem a munkabér (vagy az elszámolt bérköltség), hanem a szakirányú oktatás (nevelés-oktatás) arányosított önköltsége alapján határozandó meg. A módosított munkaszerződés esetében, ha a képzésben részt vevő személy az eredeti munkaköri feladatait is ellátja, akkor a munkabérének őt az eredeti munkaköri feladatokra megillető hányada szociális hozzájárulási adó köteles, melyet ily módon valóban csökkenthet a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye.